fredag 15 november 2013

Riskpremie


Varje placering har en förväntad avkastning. Den är olika för olika placeringsformer. Ju mer avkastning du vill ha, desto mera risk måste du ta. Den mest riskfyllda placeringsformen är aktier, vars förväntade avkastning är 10% per år. Förväntad avkastning kan variera stort eftersom det finns stor variation från aktie till aktie, från år till annat.

Som mått för riskfri avkastning brukar användas statsskuldebrev, obligationer. Deras genomsnittliga avkastning är 5%. Då placeraren väljer aktier, tar han större risk, men kräver därmed en större avkastning - alltså 5% extra avkastning. Denna skillnad kallas för riskpremie.

"Vi är villiga att tolerera större risk, men då kräver vi större procent på avkastningen"

Då riskpremien stiger, sjunker priset. Om vi förväntar oss 1 euro avkastning på en aktie, är vi i normalfall villiga att betala 10 euro för 10% avkastning. Om placeringen däremot är mer riskfylld och vi kräver 12% avkastning, är vi inte länger villiga att betala mer än 8,33 euro för aktien. Ju mer en normal en akties avkastning är, desto närmare 10% närmar den sig.

I princip handlar hela aktiermarknaden om riskpremier. Varje företag ger ut en prognos över hurdant resultat de kommer att göra. Om allt går som det är tänkt, når de resultatet. Vad placerare gör är att de försöker bedöma risker, och därmed sätta en riskpremie. Hur mycket extra avkastning vill jag ha för den risken? Man kan säga att placerare avskyr risk och premien stiger rakst.

En del risker är överdrivna, en del är realistiska. Det blir placerarens uppgift att försöka lösa riskernas rubiks kub. Risker är ibland förutsägbara, som då den globala efterfrågan på viss produkt äger rum. Då vet vi om risken men kan inte förutspå hur stor inverkan den har. T.ex. är det allmän kännedom att efterfrågan på papper (dvs. tidningar och böcker) sjunker, hur mycket? Det vet man inte. Ibland är risk fullständingt oberäknelig. Vem kan förutspå när pälsdjurfarming eller kärnkraft förbjus? Vad EU:s nästa miljödirektiv kommer att beröra? När/var följande krigr bryter ut?


Fortum är ett exempel på ett företag som prissätts med en betydande riskpremie. En aktie kostar för tillfället 16.76 euro. Fortum är till majoriteten statsägt energiföretag som får en avsevärd del av sin intäkt från kärnkraftverk. Skulle företaget sälja konsumentprodukter (idrottsskor, läskdrycker, fiskeutrystning mm.) skulle aktien lätt kosta över 25 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar