Fortum är statens energibolag. Företagets verksamhet är elektricitet genom kärn- och vattenkraft, fjärrvärme genom förbränning av bl.a. sopor. Dessutom äger företaget elnätverk i Finland, Sverige och Norge. En del av inkomsteran kommer från elöverföring. Förutom verskamhet i norden, har företaget verksamhet i Polen och Ryssland.
Företaget är till sin art defensivt, dvs kapabelt att alstra inkomster även i lågkonjuktur. Energikonsumptionen är högre vid högkonjunktur då industrin är stor energiförbrukare, då säljer elen bättre. Däremot behöver alla hushåll, ämbetsverk, gatubelysning etc elektricitet även vid lågkonjunktur, vilket ger en bra trygghet då ekonomin går dåligt (då många företag har svårigheter). Ett stadigt kassaflöde har gjort att man kunnat räkna med Fortum som en stabil dividendbetalare. Även fast resultatet är svagare då industrin går långsamt, har jag svårt att tänka mig ett skennarie där grunden för Fortums inkomster skulle försvinna. Ett sådant skennarie skulle kräva att hela befolkningen kollektivt flyttar utomlands.
Fortum är över 50% statsägt. Deras verksamhet baserar sig till stor del på vatten- och kärnkraft; bägge är med gämna mellanrum spelknappar för politiskt spel. Tidvis propagerar folkrörelser för totalförbud mot kärnkraft. Även fast företaget har en del politisk risk, ser jag väldigt osannolikt ett skennarie där kärnkraft skulle förbjudas (då två andra företag nyligen fått låv att bygga ut kärnkraft). Däremot är både vatten och kärnkraft bli mål för extra kosntader, t.ex. Windfall-skatten som planeras.
Resultatet för Fortum har de senaste åren varit:
År | Resultat |
2008 | 1.67 |
2009 | 1.56 |
2010 | 1.57 |
2011 | 1.49 |
2012 | 1.48 |
2013e | 1.28 |
De senaste fem åren har resultatet sjunkit i medeltal med 2.3% per år, vilket delvis förklaras med en den allmänna ekonomins svårigheter (industrin går väldigt svagt för tillfället). Företaget kommer att börja göra bättre resultat då ekonomin går bättre. Det kommande resultatet kommer att bero på de investeringar som gjorts i Ryssland och försäljningen av elnätverket. Företaget har planerat att sälja elnätverket i norden för att placera pengarna i bättre avkastning. Detta är bra för aktieägare, eftersom företaget antingen betalar ut pengarna som extra dividend, eller investerar dem vidare. Risken i det senare är alltid att företagsledningen investerar i nåt som ger sämre avkastning.
Trotts att resultatet inte utvecklats gynsamt, har företaget kunnat betala en stadig dividend på 1 euro, vilket med högsta sannolikhet också sker inkommande vår. Detta ger med dagens kurs 17.11 en dividend på 5.8% vilket inte är en dålig dividend alls.
Om vi räknar med förra årets resultat, blir P/E med dagens kurs räknad 11.6. Om vi använder ett medeltal av de fem senaste årens resultat, blir P/E 11. Företagets ROE har de senaste fem åren i medeltal varit ca. 16%, klart över medeltalet av börsen. Räknat med P/B 1.58 får vi en ROE/PB på 10.1%. Aktien ser inte överprissatt ut i ljuset av dessa siffror.
Själv blev jag aktieägare för nästan exakt fyra år sedan. Då kostade aktien 19.30 euro. Då marknaden kraschade sjönk priset till så lågt som 13 euro. Min ursprungliga placering var inte dålig, eftersom jag inte sålde men fick ändå 1 euro dividend per aktie (5.2%). Snarare använde jag tillfället att köpa mera för ett förmånligare pris. Aktier har sedan början av året stigit 21% men ser fortfarande inte dyr ut. Själv köper jag inte mera eftersom Fortum redan utgör 10.8% av min porfölj, och är min tredje största placering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar