måndag 11 november 2013
Några ord om konjunkturer
Att förstå ekonomiska konjunkturer är viktigt då man placerar. Ämnet hör till nationalekonomi, men är ändå viktigt att förstå om man aktieplacerar.
Konjunktur uttrycker den ekonomiska tillväxten för en sektor, ett land och hela världen. Världens konjunktur påverkar varje lands konjunktur, som i sin tur har inverkan på de olika sektorerna (t.ex. skogssektorn, finanssektorn etc.). Detta betyder att om det går bra, så går det bra för alla, och samma om det går dåligt. Fastän konjunkturerna har tendens att gå hand i hand, finns det ändå stor variation bland länder och brancher.
Konjunkturer indelar man i hög- och lågkonjunktur. Då det är högkonjunktur är den ekonomiska tillväxten bra, alla konsumerar, alla investerar, det är fest med kaviar. Klackarna i taket, för ingen ser ett moln på himlen. Motsvarande är lågkonjunktur en tid av svag tillväxt, ibland negativ tillväxt (även kallat recession). Då är alla sparsamma och försiktiga, företagen går dåligt och nyheterna domineras av dystra nyheter - ökande arbetslöshet, företag går i konkurs, ingen köper lyxiga prylar som bilar.
Konjunkturerna går i cykler, vågor. En lågkonjunktur eftersföljs alltid en högkonjunktur, som kraschar i en lågkonjunktur osv. Världsekonomin går i cyckler, stora och långsamma. Länders ekonomi brukar korrelera med världsekonomin, som likväl sektorerna. Endå finns det stor variation från sektor till sektor, så det går sällan dåligt för helt alla. För tillfället går det svagt tidningsbranchen, byggnadssektorn och affärer som säljer konsumentvaror (Stockmann, Kesko) medan det går bättre för finanssektorn (i Finland) och pälsbranchen. För tillfället är det lågkonjunktur i Finland så det går sämre för fler än det går bra, fastän ekonomin har sakta börjat stiga.
Aktiemarknaden försöker förutspå realekonomin. Om ekonomin börjar vända (åt nåt håll), har aktiemarknaden i regel redan förutspått detta 6 månader innan. Detta betyder att då kvällsnyheterna berättar "att ekonomin nu går bra", har aktierna redan länge varit dyra. Som placerare gäller det att vara först ute, både med köp och försäljning.
För tillfället har konjunkturen börjat vända, och vi kommer antagligen att se tillväxt nästa år. Detta har aktiemarknaden förutspått ett längre tag, och det finns inte längre lika många goda köptillfällen som det fanns 2012 - allt har blivit dyrare. Vad gör då den tålmodiga aktieplaceraren? Han väntar på att markanden skall reagera, och aktiepriserna skall sjunka. Detta betyder inte att man inte skulle kunna köpa aktier nu, bara att köptillfällen är färre.
I placering gäller regeln att gå i motvind, köp när andra säljer, sälj när andra köper. Aktiemarknaden är alltid full av förväntan, både postiv och negativ. Marknaden är likt en manisk-depressiv: Minsta lilla dystra tynger marknaden massor, och när det går bra, finns det inga hinder för framgången (maniskt tillstånd). När konjunkturen är hög, tenderar marknaden att överprissätta aktierna, eftersom framgången JU är oändlig. På samma sätt prissätts aktierna vid lågkonjunktur som om det skulle vara världsundergång på kommande. Det är dessa överdrifter som placeraren utnyttjar. Aktiemarknaden är full av överdrifter, precis som den manisk-depressiva är.
En tålmodig aktieplacerare blir inte i panik, fast marknaden blir det. Placeraren sitter och väntar, och ser börskracher snarast som tillfällen att köpa aktier billigt, då när alla andra säljer. Han vet att de goda företagen alstrar vinst även nästa år, och dess kurs kommer förr eller senare att stiga över den förra toppen.
Det är inte alltid lätt att gå i motvind. Att köpa när kurserna kraschar? Och sälja när företaget skall snart överta världen (och hämta skattkistor med guld)? Det är i dessa tider den listige placeraren skiljer sig från massan.
I maj 2009 var kurserna verkligen lågt noterade. Det var den dystraste tiden i världsekonomin på decennier. Vem skulle då våga gå ut på aktiemarknaden för att köpa? Han som gjorde det, han kunde mångdubbla sina pengar. Själv började jag aktivköpa i början av 2010, och kom lite sent med, men hann ännu göra en del fynd före börsen började systematiskt stiga hösten 2012.
För tillfället är jag förväntansfull. Jag gör inga stora köp, utan väntar på nästa krasch, vilket möjligen sker under nästa år då FED ändrar på sitt likviditetsprogram (detta kanske jag skriver om senare).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar