måndag 4 november 2013
Några nyckeltal
Vid placering använder man sig av olika nyckeltal som berättar för läsaren hur det går i företaget och hur dyr aktien för tillfället är. I princip har alla aktier ett pris då de är billiga (eller dyra), det beror mycket på lönsamheten och vissa risker.
En akties värde är inte alltid samma som dess pris. Många faktorer påverkar hur aktien prissätts: Olika placerare gestaltar risken olika, det kan röra sig om aningar att företaget går sämre än det egentligen gör (marknaden är full av olika typer av stämningar). Iblan sker det en kollektiv panik, då alla säljer och priset rasar. Detta innebär givetvis inte att värdet skulle ha ändrats, endast priset. Så om vi värderar en aktie till 10 euro, och dess pris faller till 5 euro pga. att kvartalresultatet var dåligt. Då kan vi köpa aktien till 50 % rabatt. Detta är ingalunda så enkelt, ibland berättar kurskrashen om långvariga ekonomiska svårigheter i företaget. Ibland kan en aktie också vara "bortglömd" då ingen analytiker följer med företaget, och dess pris har råkat "bli efter".
Då man går in för att placera gäller det att inte gå nyckeltalen först, utan utgå från deras affärsmodell. Håller den? Kan företaget i långa loppet skapa kassaflöde, dvs pengar som i slutändan kommer in på ditt konto? Kommer företaget att överleva de följande fem åren, eller kommer dess produkt eller teknologi att ersättas av en konkurrent? Warren buffets favorit är tidslösa produkter, konsumptionsprodukter som är "eviga". En av hans största placeringar är Coca Cola som har funnits i 150 år och i senaste 50 år varje år betalat växande dividend.
Som exempel använder jag ett fiktivt företag Banken. Bankens aktie kostar idag 10 euro, detta är aktiens pris. Priset varierar från dag till dag (gungar). Priset förankrar sig i det som kallas aktiens eget kapital. Eget kapital är antalet traktorer, datorer, fabriker, bilar, guldtackor och vad annat. Eget kapital är samlingen egendom som företaget har som ges ett bokföringsvärde (om Banken köper en dator för 1000 euro så ökar företagets egna kapital med 1000 euro). Eget kapital är ett objektivt värde för all den egendom företaget har.
Eget kapital delas med aktiernas mängd, vilket ger aktien ett värde av eget kapital per aktie. Som exempel har banken 5 euro eget kapital per aktie. Detta innebär att för varje aktie du äger, har du 5 euro värt eget kapital. Om du ägde en samling prylar värt 5 euro, skulle det inte löna sig köpa det för 10 euro (aktiens pris), men vi antar att banken kan skapa mervärde, göra nåt värdefullt med dessa prylar.
Varje företag har en verksamhet. Den totala mängd pengar företagets handlar med på ett år kallas omsättning. Från omsättningen gör företaget så kallat resultat, vilket är det som blir över när utgifter, skatter etc har betalats. Resultat brukar betäcknas med E (earnings), och brukar delas med aktiernas mängd. Då talar man om resultat-per-aktie, vilket berättar hur mycket resultat (vinst) varje aktie du äger har gjord. Banken i detta fall gjorde resultat 1 euro per aktie. Resultatet är din vinst, det som företaget skapat. Från resultatet betalas en dividend, ofta kring hälften av resultatet. Det som inte betalas i dividend, använder företaget för kommande investeringar.
Resultatet brukar jämföras med eget kapital, då talar vi om räntabilitet på eget kapital (engelska ROE - Return of equity), vilket är det viktigaste talet. Det uttrycks i procent. Om företaget hade eget kapital 5 euro (exemplet Banken) och alstrade 1 euro resultat, så blir räntabiliteten 20% (1 dividerat på 5). Hade resultatet varit 0.5 euro, hade räntabiliteten varit 10%.
Medeltalet av företagen på finska börsen har historiskt varit 11%. Räntabilitet berättar hur snabbt företage alstrar pengar, dvs. hur snabbt det växer. Det lönar sig att äga aktier i företag med hög räntabilitet. 10-20% anses vara god räntabilitet, över 20% anses vara exceptionellt bra.
Detta var kort om nyckeltalen, rätt kort och komprimerat. Jag återvänder säker till dessa begräpp senare. Några nyckeltal som är bra att kolla upp:
P/E (price per earnings)
Aktiens pris dividerat med resultatet. Uttrycker hur dyr aktien är. Om P/E är 10, betyder det att du betalar 10 euro för varje 1 euro resultat företaget gör. Medeltal är 15. Under 10 anses billigt, medan över 20 anses dyrt.
P/B (price per booking value)
Aktiens pris delat med eget kapital per aktie. Historiskt medeltal 1.7, ju högre destu dyrare aktie. Ju högre P/B destu högre räntabilitet förväntas.
ROE (return of equity)
Räntabilitet på eget kapital. Utrycker hur mycket pengar företaget alstrar. 11% är medeltalet, innebär att för varje euro du äger eget kapital från företaget, kommer det att "tillverka" 11 cent nya pengar på ett år.
Dividend
Anges som summa per aktie, men brukar jämföras som procenttal. 3-4% är medeltal av dividenderna, över 5% är bra dividend, medan under 2% klassas som svag dividend. Dividenden är det nyckeltal som säkrast kan förutspå/korrelerar med kommande kursutveckling för aktien. Är dividenden hög, kan det innebära att aktien är undervärderad och priset kommer att stiga. Alltid är det inte så, ibland berättar den höga dividend% om att den snart skall skunka för verksamheten går dåligt (dividend räknas från föregående år).
Om man förstår sig på dessa nyckeltal, förstår man mer en de flesta aktieplacerare. Det mesta av analys utgår från dessa tal. Ett ytterligare tal som kan vara användbart är skuldsatthetsgrad. Det lönar sig inte att äga av ett alltför skuldsatt företag, eftersom det alltid innebär mera risk. Dessutom kostar skuld ränta, vilket försvagar resultatet. Skuldsatthet uttrycks i procent, vilket är lån i relation till eget kapital. Om företaget har 100% skuldsatthet, har företaget lika mycket lån som eget kapital. 100% brukar användas som gräns (inte äga företag med mera skuld än så).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar