torsdag 21 november 2013

Cykliska företag



Ekonomin går i cykler, liksom brancher går i cykler. Ekonomin kan vara i högkonjunktur, då ekonomin blomstrar, eller i lågkonjunktur då ekonomin står stilla och stämningen är pessimistisk. Förutom ekonomins cykler, finns det branchisa cykler. Ekonomin kan vara i lågkonjunktur, som nu, medan vissa sektorer endå befinner sig i högkonjunktur (vissa industriföretetag som Wärtsilä, Kone, Metso har varit i högkonjunktur, som nu börjat dana).

En del företag är speciellt bundna till konjunkturen, sk. cykliska företag. Då det går väl, gör dessa företag exceptionella resultat. Vid lågkonjunktur går det faller resultatet i gengäld mer än börsen i medeltal, de kan gå på förlust i många år tills konjunkturen vänder. För börskursen innebär det att cykliska företag kan ha en enorm skillnad på aktiepris från konjunktur till annan - rentav tiofaldig. Företag som är mindre cykliska, är inte lika bundna av konjunktur utan gör rätt stadigt resultat i alla väder.

Företag indelas i cykliska och defensiva (icke cykliska) företag. Typiska cykliska företag är industriföretag som är kraftigt beroende av export, och av världsekonomin för att få sina produkter sålda. Hit hör gruvindustri, byggsektorn, stål- och metallindustri och teknologiföretag. Även lyxprodukter som bilar ä cykliska. Typika defensiva företag säljer konsumentvaror, sånt folk behöver oberonde av konjunktur. Hit räknas konsumptionsvaror, försäkringsbolag, underhåll, infrastruktur och läkemedelsföretag. Medan folk sparar sina pengar för bilköp då ekonomin går lågt, köper de fortfarande läskedrycker, mat, kläder, försäkringar. Medan de inte åker till Thailand på semester, har inhemska spa-företag bra tider då folk vill ha billiga semestrar.

Det lönar sig tänka på företags cykliskhet då man sprider på sin porfölj. Har man bara cykliska företag går värdet upp och ner massivt med konjunkturen. En väldigt defensiv portfölj hag inte massiv uppsving då ekonomin går hårt, men ger en stadig avkastning i alla väder. Mer cykliskhet räknas som större risk för företaget. Personligen har jag börjat föredra icke cykliska företag, men detta är enligt smak och tycke.

När vi räknar priset på en aktie, är en vanlig mätare P/E talet (price per earnings). Vi dividerar aktiens pris P med resultat E. Ju högre PE, desto dyrare är aktien. 15 är historiskt medeltal. Då vi jämför pris på företag, jämför vi deras PE. Om två företag med samma lönsamhet, men den enas PE är 11 och den andras är 17, då är i teorin det första företagets aktie billigare. Ett annat tal som kan användas är ROE (tillväxt), där 11% är medeltalet.

Det är svårare att räkna PE och ROE för cykliska företag eftersom deras resultat varierar väldigt, och ett enskilt års höga/låga resultat kan göra så att aktien ser väldigt dyr eller billig ut. Då är det användbart att räkna med medeltal på 5 eller 10 år.

Om vi tar klädesföretaget Marimekko som exempel. Fastän Marimekko inte är specillt konjunkturbundet, har de för tillfället vissa svårigheter vilket försvagat dess resultat. Företaget lämpar sig väl som exempel. Förra året gjorde företaget 0.14 euro, vilket med dagens pris (10.34 euro) ger en skyhög PE på 74. Med förra årets ROE 3.5% ser aktien inte särskilt attraktiv ut.

Jag tror att företaget har mer potential än vad som syns i resultatet för tillfället, det är inte representativt. Om vi tar medeltal på 5 år, får vi resultat på 0.56 och ger PE 18. Med samma räkning får vi ROE till 14.2%. Priset ser betydligt rimligare ut. Tar inte ställning för om det lönar sig köpa eller inte, men framtida avkastning kommer att bero på hur de lyckas expandera internationellt (vilket de gör, men om de lyckas är en annan fråga).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar