Gruvaktiebolaget Talvivaara är för tillfället på allas läppar: Skall företaget gå i konkurs, eller skall det få sina affärer i ordning och börja blomstra? Aktien var som dyrast över 7 euro styck, för tillfället får du en aktie för 0.04 euro. Skulle aktien stiga tillbaka till 7 euro skulle ett köp växa med 1740% - Vilket kap! 1000 euro placerat skulle växa till 18 400 euro.
Det är exakt så en stor del av småplacerare tänker. Det är därför som småplacerare köper av aktien som aldrig förr. Avkastning kommer alltid med risk, så en stor risk måste logiskt sätt innebära chans att mångdubbla sina pengar. Aktien är mao. nu billig.
Av samma orsak/logik blev jag själv aktieägare i företaget i början av 2012, då var den också billig. En aktie kostade 2.40 då. Snart började problemen, och jag var tvungen att sälja med förlust för 1.60 euro. Nu är priset 0.04 euro, och jag skulle inte köpa av aktien fastän priset var 0.01 euro. Varför inte?
Aktieplacering kan göras från två perspektiv. Antingen kan man se aktier som lottokuponger, som slumpmässigt kan vinna/förlora. Ur denna synvinkel är väl en aktien som dykt, en väldigt god placering eftersom risk-vinst-principen innebär att det finns en större lottovinst. För denne placeraren är Talvivaara ett gott köp.
Det andra perspektivet är att se aktien som ett delägarskap i företaget. Du är av ägarna, och delar likväl sorger som gläder av företagets framgång. Då vill du äga kvalitetsföretag, som växer och bringar dig växande inkomst år för år. En god aktie är en sådan du aldrig behöver sälja eftersom företaget alstar växande inkomst för dig för gott. För denne placerare är en Talvivaara-aktie gift.
Medan den förstnämde hoppas på snabba vinster, siktar den andra på långsam men säker tillväxt. Tiden är hans bästa vän, och han vet att bara man gör kloka beslut och placerar tillräckligt länge, blir man rik och förmögen.
En överraskande stor del av privatplacerare hör till den förstnämda kategorin. Hur omsannolikt det än ser ut, hoppas de på en lottovinst. Ju mer kursen sjunkit, desto mer har småplacerare köpt (lottovinsten blir större?).
Sanningen är att företags ekonomiska utveckling sällan drastiskt vänder. Även om Talvivaara på nåt sätt lyckas vända tåget, blir det högst sannolikt en dålig/medelmåttlig placering. Företag som går dåligt kommer antagligen att fortsätta göra det överraskande länge. Det är ett mysterium för mig hur nån kan vilja sätta sina pengar i ett företag då de i sin delårsrapport själva nämner att företaget kan gå i konkurs. Konkurs skulle innebära att placerarna förlorar allt det de placerat.
Liknande exempel som Talvivaara finns många, billiga aktier som massor av folk köper för lottovinst. Nokia var på en rejäl nedförsbacke innan de sålde mobiltelefonverksamheten, massor gjorde dåliga investeringar - Ingen lottovinst kom. Pysselaffärkedjan Tiimari hade massor med ivriga småplacerare som köpte av den billiga aktien före företaget gick i konkurs i år. Outokumpu köptes upp i massor efter att den blev billig, nu är den ännu billigare (större lottovinst?). Samma gäller mediakonsernen Sanoma, även den är billig.
Att köpa billiga aktier i företag som går dåligt är slarvigt enligt min mening. Slarvigt eftersom placerare borde ta bättre hand om sina pengar. Ett företags värde borde alltid bedömas genom den verksamhet de sysslar med. Finns det försäljning? Finns det framtidsutsikter. I Talvivaaras fall gäller problemen både att de inte får upp tillräckling med Nickel, men också att världspriset på nickel ligger lågt. Jag ser chansen för lottovinst extremt liten i fallet av Talvivaara.
Jag förstår om du gör dåliga aktieaffärer för du räknar som en kratta!
SvaraRaderaOm jag köper aktier för 1000 euro till värdet 0.04e/st får jag 25000 aktier. Stiger denna aktie till 7 euro är de värda 175.000 euro (tar du bort investeringen på 1000e) så landar vi på 174.000 euro. Vilket är 10 gånger mer än vad du fick det till.
Mao helt klart värt sin chansning. Även HALVA den summan... 500 euro satsat på denna konkursaktie hade gett mig en god affär.
/Andreas