lördag 16 november 2013
Läsa på
Hur din placeringsporfölj klarar sig beror helt på hur de enskilda företagen klarar sig. En väl spridd porfölj med många företag klarar sig dåligt om företagen är slarvigt valda. De tär klart att ju bättre man är påläst, desto bättre chans har man att välja bra företag.
Det finns placering som utgår från olika tal: P/E, P/B, ROE, m.fl. Man kan mekaniskt välja att följa dem, men strategin kan bli klumpig. Långtida uppföljningar har visat att de tre bästa talen som mekaniskt kan förutspå bra placeringsframgång är:
1) P/B < 1
2) dividendprocent > 4%
3) Kursen sjunkit med 20% i år
Google har ett utmärkt redskap på https://www.google.com/finance (klicka stockscreener i vänstra kanten)där man kan "screena" företag. Du lägger till vilka kriterier du ställer på företaget. Själv betonar jag ROE och dividend. Men man kan experimentera med P/E och andra tal.
Fastän dessa tal kan stöda val av företag, bör placeraren bekanta sig grundligt med vad för typ av verksamhet företaget sysslar med. Vem köper deras produkter? I vilka land säljer de produkterna? Hur är det med tillväxtmöjligheterna, kommer de att sälja dubbelt mer produkter nästa år? Hur skall företaget klara av detta?
Om blir medveten om ett företag (som kan placeras i), börjar jag med att bekanta mig med vad företaget över huvudtaget gör. Kanske googla företaget, de har antagligen en webbsida. Det kan också finnas bloggar och analytiker som skrivit om företaget. Även www.wikipedia.org kan hjälpa att få en översikt.
Företag brukar idag ha egna webbsidor, där det brukar finnas en egen "investeringsavdelning". Där hittar man årsrapporter och delårsrapporter. Där kan man läsa företagets ekonomiska siffror, höra VD:n kommentera hur läget nu är, och hur företaget är förberett för framtiden. Där gäller det som läsare att vara kritisk: Låter företagets egen bedömingen realistisk?
Det finns rikligt med tidningar på internet som hjälper placeraren att göra sina val. Praktisk för analys av siffror är www.kauppalehti.fi där man hittar all ekonomisk data för de senaste fem åren om företaget (klicka "pörssi", sedna klicka "kurssit"). Tidningen innehåller också mycket artiklar.
Andra bra tidningar för läsning:
www.arvopaperi.fi
www.talouselama.fi
www.taloussanomat.fi
Den förstnämda har bra kolumner och bloggar, ofta företagsspecifika. Den sistnämda innehåller element av skvallerblaska men kan ändå innehålla nyttiga artiklar. Jag rekommenderar även att läsa www.nordnetblogi.fi vilket är landets ledande ekonomiska blogg.
Det finns också mycket litteratur om ämnet. Det lönar sig att välja böcker som är så klara och lättläsliga som möjligt. Själv kan jag rekommendera Onnistu osakermarkkinoilla av Kim Lindström, eller böckerna Hyvästä Yhtiöstä Hyvään Sijoitukseen och Hajauta tai hajoa av Jukka Oksaharju. Och sen finns det naturligtvis klassikern The Intelligent Investor av Benjamin Graham.
Läs på, det lönar sig inte lättvindigt att sätta egna pengar på spel!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar