tisdag 5 november 2013

Att företaget går med vinst

Då man köper en aktie, gäller det först och främst att placera i ett företag som går med vinst - Du köper en andel i ett välfungerande företag. Många ser aktien som en spelknapp, som idag har ett värde, och imorgon kanske ett högre. Att försöka förutspå börskurser är omöjligt, det bär helt enkelt omöjligt. Dagliga kursvariationer är kraftiga, den kan lätt hoppa flera procent åt håll eller annat (för att kanske röra sig tillbaka imorgon).

Det är därför bortkastat att försöka gissa vad en aktie kostar imorgon. Det du kan göra är att investera i aktier i företag, som sannolikt kommer på lång sikt att stiga. Detta kan du endast göra genom att placera i företag som går med vinst, helst rejäl vinst.

Det kommer en mängd bokföringsmässiga detaljer. Man hittar alla dessa detaljer om alla finska företag på kauppalehti.fi.

Att räkna ett företags värde brukar man använda företagets resultat (E som earnings, jag ander bokstaven E konsekvent för den raporteras ofta som E), som uttrycks i euro per aktie (earnings per share). Om E är 1 så har företaget gjort 1 euro resultat (vinst) per aktie, och från resultatet betalas dividenden du får varje vår (ofta nära hälften av resultatet).

Det första man kollar är att E är positivt, för då gör företaget vinst. Ett negativt E innebär att företaget gör förlust, vilket alltid måste beaktas om man funderar på att köpa aktien. Personligen undviker jag företag som gör förlust, eftersom det aldrig kan förutspås när företaget börjar göra vinst igen (trotts att företagsledningen antagligen låvar att företaget riktigt snart skall börja gå med vinst).

Ifall företaget inte gör vinst, kan ingen dividend betalas utan att ta lån eller sälja egendom (sälja eget kapital).

De viktigaste mätarna för företagets lönsamhet är resultatet E och dess dividend. Det första placeraren tittar på är E och divinded, finns de? Om E är noll eller negativt, går företaget med förlust. Om dividenden är noll brukar det vara ett tecken på att företaget inte har råd att betala dividend, altså går med förlust eller förutspår förlust. I väldigt få fall är nolldividend ett gott tecken.

Som tidigare behandlats, har företaget eget kapital, vilket är bokföringsvärde på alla prylar och egendomar de har. Man brukar dela aktiens pris med eget kapital per aktie, som uttrycks med P/B (price per booking value) som får ett tal. Om P/B t.ex. är 2 betyder det att för varje euro företaget har eget kapital (egendom) betalar du två euro för. Detta värde uttrycker hur dyr aktien är i förhållande till vad företaget har (inte vad de gör med det). Om aktie A kostar 10 euro men har eget kapital 10 euro per aktie, är aktien inte dyrare än aktie B som kostar 5 euro men också har 5 euro eget kapital per aktie.

Nå när är P/B högt? När är aktien dyr? En knivigare fråga. För att förstå P/B måste vi introducera ROE (return of equity, som vi redan presenterat tidigare) som uttrycker räntabilitet och anges som procenttal. ROE uttrycker hur många procent företaget kan göra av eget kapital (vad de gör, med det de har). Om eget kapital är 10 euro per aktie, och företaget om ett år har skapat 1 euro nya pengar, blir ROE 10%. Historiskt medeltal har varit 11%. Om ROE är lägre växer företaget långsammare än medeltalet av företagen. Placerarlegenden Warren Buffet (världens mest framgånsrika placerare) har som tumregel att aldrig köpa företag med ROE lägre än 10%.

ROE uttrycker tillväxtfart.

Vi kan kombinera ROE med P/B genom att dela ROE med P/B. Då får vi ett procenttal, som uttrycker en förväntad avkastning för företaget. ROE uttryckte ju tillväxt, men du får mera tillväxt för dina placerade euro ifall företaget har mer eget kapital per aktie.

Som exempel kunde vi använda två aktiebolag med bara en aktie per bolag (1 aktie så äger du 100%). Bolag A äger en glasskiosk (eget kapital) värt 100 euro, medan bolag B äger två likadana glasskiosker värt totalt 200 euro. Bägge aktier kostar 100 euro. Vi tänker oss att ROE för bolag A är 20% vilket är en bra räntabilitet, bolag B har en svagare ROE 13%. Trotts att A "gör mera" har B mer glasskiosker. Bolag A kommer att om ett år ha gjort resultat 20 euro medan bolag B gjort 26 euro. Det är relativt, vad man har OCH vad man kan göra med det.

Klassiskt skall ROE  / P/B = 10% ge en förväntad 10% avkastning, men historiskt medeltal ligger på 7%. Om du funderar på att köpa ett företag och får ROE/PB 8% får du en bättre än medeltal förväntad avkastning. Värdet är i viss mån teoretiskt men fungerar bra för att gestalta om aktien är dyr.

P/B kan också användas ensamt och jämföras med andra företag i samma branch, eller hur aktien historiskt (t.ex. medeltal) har prissatts. Om aktiens historiska P/B har brukat vara 1.5 och är nu 4 så är aktien antagligen överprissatt.

Ett annat mer användt tal för "om aktien är dyr" är P/E (price per earnings) vilket uttrycker hur många euro du får betala per euro resultat. Ifall resultatet var 3 euro per aktie och priset var 36 euro, blir P/E 12. Historiskt medeltal är 15, under 10 anses vara billig och över 20 anses dyrt. Ju snabbare tillväxt företaget har, destu högre P/E. I princip kan ROE användas som riktlinje för för P/E. Om ROE är över 20% kanske P/E 20 inte är överpris.

P/E är problematiskt från den synvinkel att ett enskilt års resultat kan variera mycket, vilket kan förvränga P/E talet. Ett företag som förra året gjorde svagt resultat (E), får en väldigt hög P/E ifall företagets resultat nästa år blir bättre och priset (P) har stigit. Då kanske aktien ändå inte är hög. Ifall man vill jämföra, kan man också använda medeltal av E från de senaste fem åren.


FÖR ATT SUMMERA

Följande tal använder jag för att bedöma lönsamhet och pris av företaget:

P/E - Pris på resultatet, vad vinsten kostar dig. 15 är historiskt medeltal, <10 billigt, >20 dyrt.

Dividend% - Då man delar dividenden med priset får man dividendprocent, hur många procent dividend du får in på ditt konto per placerad euro. 3-4% är medeltal. Köp inte företag som inte betalar dividend (själv köper jag inte ett företag om de nåt enskilt år inte betalat dividend).

P/B - Pris per eget kapital. Om P/B är 1 betyder det att för varje euro du placerar i företaget har de en pryl/egendom som är lika värd. Historiskt medeltal 1.7. Ju högre destu dyrare aktie. Detta tal hänger ihop med ROE.

ROE - Tillväxt, hur många procent nya pengar företaget alstrar. Medeltal 11%.

ROE/PB - Tillväxt i förhållande till "vad de har" dvs. eget kapital. Medeltal 7%.

När vi läser dessa tal, inser vi snart att en aktie som gått upp i värde inte blir mer, utan snarare mindre attraktiv. Ju mer du betalar för aktien, destu mindre resultat och dividend får du per placerad euro. Ett vanligt fel nybörjare gör är att de hoppar på en trendig aktie som länge gått upp, och köparen tror sig ha gjort en god placering, då han i själva verket köper aktien för dyrt.

Vid börskrashen 2009 kunde man hitta sagolikt billiga aktier i nästan företag som företag. Det var domedagsstämning och aktieplacering var nog det sista de flesta tänkte på. Om man var ute på jakt då, kunde man mångdubbla sina pengar på en kort tid, då redan följande år hade kurserna stigit avsevärt.

2012 och 2013 har varit goda placeringsår, kurserna har gått uppåt rätt kraftigt. För tillfället börjar det finnas allt färre aktier som är underprissatta (inte omöjligt, man hittar nog saker om man bara söker). Men frukta inte! Det kommer nog börskrasher och paniker i framtiden också, det kan jag låva. Börskurserna är manisk-depressiva och tenderar att överreagera på minsta nyhet från världen. Då börsen panikerar kan den långsiktiga och kloka aktieplaceraren göra goda inköp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar