torsdag 14 november 2013

Bort med onödigt pjåsk från porföljen



Eftersom året börjar dra sig mot sitt slut brukar många ta i akt tillfället för att städa porföljen. Vinster från aktieköp beskattas per kalenderår. Av vinsten betalar man 30% (eller 32% om kapitalinkomster varit över 50.000). Från försäljningspris dras av inköpspris, vilket räknas som vinst. Om inköpspriset varit större än försäljningspriset, räknas det som förlust som man får dra av från vinsten. Därför är det praktiskt att realisera t.ex. 1000 euro förlust om jag gjort 1000 euro vinst, så behöver jag i praktiken inte betala skatt (den goda sidan av förluster).

Samtidigt som jag "städar" är det på sin plats att fundera lite hur mitt placeringsbeteénde varit. För placeraren har det varit ett bra år, OMXHCAP-indexet (medeltal för alla aktiers värde) har gått upp 25% vilket är ett ovanligt bra år. Man behöver alltså inte varit speciellt duktig för att ha fått en avkastning bättre än normalt.

Som det hänt tidigare, har jag gjort några dumma misstag jag kunde ha undvikit. Jag köpte av Stockmann några köp som i efterskott sett var rätt dyra, de ligger på minus. Under nåt skede av året gjorde jag en mängd impulsköp för att aktien var billig, men egenligen inte var särdeles eftertänkt. Små placeringar i Outotec, Nokia, YIT och Teliasonera.

Egenligen vet jag inte riktigt vad mitt mål var, eftersom de tre sistnämda är inte såna företag jag egentligen särdeles mycket vill äga. Antagligen hade jag nån ide om att sprida på placering, men spridning i medelmåtta företag är inget att ha. Spridning, som är grundstenen i all placeringsverksamhet, skall alltid utgå från företag som klart är bättre än medeltalet. Trotts att dessa placeringar gått helt ok (förutom YIT som är lite på minus) inser jag att jag klart avvek från in placeringside.

Outotec är klart ett kvalitetsföretag (trotts gruvindustrins nuvarande problem) som jag gärna äger mer av, så den placeringen låter jag vara. Nokia och YIT håller jag för tillfället, eftersom speciellt Nokia innehåller nåt av överraskningsmoment för marknaden - Vad skall företaget göra till näst? Teliasonera tänker jag sälja bort. En statligt ägd teleoperator är inte i min placeringsfilosofi. Exel Composites säljer jag möjligen också bort; även ett impulsköp från nåt år tillbaka (kommer inte ihåg varför jag köpte av den).

Förutom inhemska aktier, har jag också "hällt över" en mängd av porföljen till USA. I början av året ägde jag McDonalds och Coca Cola. Min Coca Cola position har vuxit till en av de större. I år har jag också blivit ägare av företag som Wallmart, Waste Management och IBM. Jag ser fram emot att placera mera i USA i framtiden.

För tillfället är majoriteten av aktierna finländska, men tanken är att Finland skulle bestå av en tredjedel inhemskt och resten utländskt. I kikaren ligger övriga orden, tyskland, england, framkrike och USA+Canada. Jag är i princip också intresserad av Ryssland och Asien, men är inte bekant med hur man köper aktier på dessa marknader (om det ens är möjligt).

2 kommentarer:

  1. Vad tror du om Facebook och Twitter på börsen?? :)

    SvaraRadera
  2. En bra fråga. Båda företagen är trendiga och intresse riktar sig mot dem. Kommenterade Twitter i ett tidigare blogginlägg. Twitter är väldigt dyrt prissatt: Detta talar om mäktiga framtidsförväntningar, och risken finns att det inte inlöser dem. Jag anser Twitter kraftigt överprissatt men mycket beror på hur den kommande tillväxten ser ut. Facebook är också saltigt prissatt (visserligen inte lika dyr som Twitter) och det är svårt att förutspå branchens framtid (hur många som använder facebook om 5 år). Kursen på facebook har nästan fördubblats i år så risken finns att man betalar för mycket.

    SvaraRadera