Idag kl 21 finsk tid anmälde den amerikanska centralbanken FED att de kommer att minska uppköpen av värdepapper. Detta är ingalunda oväntat, börsen har väntat på detta i över ett halvår men de flesta väntade sig att beslutet skulle äga rum nån gång i början på nästa år. Orsaken till beslutet är att den ekomomiska tillväxten i USA har varit bättre än förväntat.
För ett antal år sedan började FED köpa upp värdepapper från marknaden i massiva mängder. Detta är hittills den största ekonomiska finansoperationen i historien. Tanken att staten stimulerar ekonomin är ingalunda ny, redan John Maynard Keynes talade om det för över ett halvt sekel sedan. Idén är att då ekonomin går dåligt kan staten gå in och hjälpa upplivningen av ekonomin. Statens stimulering av ekonomin har både ekonomer som talar för det, och ekonomer som talar emot det. De som förespråkar kvantitativ stimulering menar att staten kan dämpa ekonomiska svackor, styra ekonomin. De som är emot stimulering menar att det är ineffektivt och skapar konstgjord efterfrågan, de tror mer på fria marknadens principer (att staten inte styr). Jag tar inte ställning för eller emot kvantitativ stimulering.
Ingen har hittills vetat hur FEDs operation kommer att lyckas, eftersom ingen hittills utfört stimulering i samma utsräckining. Idén har varit att köpa upp värdepapper från marknaden, vilket höjer aktierkurserna. Hur detta skall stimulera ekonomin som helhet är inte fullständigt klart för mig, men det går ungefär såhär: När aktiekurserna stiger känner sig medelklassen förmögen och då konsumerar de mera = köper nya produkter. Höga aktiekurser upprätthåller också en ekonomiskt positiv stämning, vilket ytterligare ökar konsumption - alltså går ekonomin bättre.
Det man det senaste halvåret har varit närvös för är vad som skall hända när FED drar sig ur det hela. Pengar kommer inte längre i massor att flöda in på börsen, vilket man har fruktat att skall krascha aktiekurserna. Denna händelse som hände idag, har man väntat på med spänning. Ingen har kunnat förutsäga hur börsen kommer att reagera. Delvis av samma orsak har jag ökat kontanter i portföljen för möjliga uppköp ifall börsen kraschar.
Väntan på FEDs beslut har varit en söt-sur karamell. Ifall ekonomin går bättre, drar sig centralbanken ur och aktierna kan krascha. Om ekonomin går dåligt, fortsätter operationen och aktiekurserna stiger, men att ekonomin går dåligt är...dåligt.
Nu anmälde FED att de kommer att minska uppköpen med 10%, och gradvis dra sig ur operationen. Den första reaktionen av New York-börsen har varit en uppgång på börsen. Det är ännu väldigt tidigt att säga nånting, ännu mindre försöka förutspå hur börsen kommer att reagera imorgon. Det positiva med nyheten är ekonomin går bättre, vilket kommer att öka företagens möjlighet att göra bra resultat. Det verkar i alla fall som att nyheten emottagits positivt, de goda ekonomiska nyheterna har fått tyngd.
Jag ångrar ändå inte att jag hållit en del av portföljen som kontanter. Marknaden kommer att fortsätta att vara labil i Europa ännu länge, vilket kommer att medföra krascher med jämna mellanrum. USA kommer att stadigt börja växa sin ekonomi, medan Europa stampar på stället ännu länge.
Hela händelsen påminner mig om hur oberäknelig börsen är på kort sikt. Ingen kan förutspå börsen med 100% säkerhet. Det enda vi kan göra är upplysta gissningar. På lång sikt är börsens logik däremot annan, och utvecklingen är klart mer logisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar