söndag 8 december 2013

Att köpa när andra säljer

Under den gångna veckan har Helsingforsbörsen sjunkit hela veckan, utan att det skulle ha rapporterats fakta som drastiskt skulle påverka realekonomin. Jag köpte under veckan av YIT och Outotec. Bägge har förutom den gångna veckan, sjunkit redan ett tag.

Enligt Warren Buffet skall vi vara giriga när andra är rädda, och vara rädda när andra är giriga. Om man köper enligt vad som är trendigt på aktiemarknaden, kommer man sannolikt att köpa sådant som är dyrt och sälja sådant som är billigt (otrendigt). Som placerare gäller det att gå i motvind.

Både YIT och Outotec har utmaningar framför sig. Outotec säljer lösningar för gruvindustrin. Nästa år beräknas investeringar inom gruvsektorn sjunka med 20%, branchen kommer att ha stora utmaningar de kommande 1-2 åren. Detta påverkar givetvis resultatet för företaget, som hittills kunnat upprätthålla en av Helsingforsbörsens bästa ROE. Eftersom investeringarna minskar, försöker företaget satsa på servicefunktioner för industrin. Företaget har på kort sikt utmaningar. Företagets ledning är av utmärkt kvalitet och det finns potential i företaget på lång sikt.

YIT är ett byggnadsföretag. De bygger allt från bostadshus till stora anläggningar. Företaget delades tidigare i år, då dess servicefunktioner separerade till företaget Caverion, som börsnoterades. Servicefunktioner ger stadig inkomst till ett företag, medan byggandet är klart konjunkturbundet. Med operationen blev företaget mer riskfyllt, mer beroende av konjunkturen. Analysen av företaget är därmed inte lika självklart, eftersom en del av dess verksamhetsområden inte längre finns i företaget. Företaget har de senaste fem åren haft ett medeltal ROE på 15%. YIT har under detta år gett två resultatvarningar - det är underförstått att resultatet kommer att sjunka från förra året.

Båda företagen är beroende av konjunkturen. När ekonomin börjar dra igång, kommer börskursen att få vind under seglen då resulten blir bättre. När en aktie börjar sjunka till i värde, måste man alltid bedöma om det beror på företagets verksamhet och förmåga att skapa vinst på lång sikt, eller är det kanske fråga om en överreaktion - nåt som skulle kunna betyda köptillfälle.

YIT köpte jag kring 9 euro och Outotec för 7 euro. Sedan våren har YIT sjunkit (Caverion delningen beaktad) 34% och Outotec sjunkit 46%. Det är möjligt att båda forstätter att sjunka, man kan aldrig veta hur "Rädda" folk kommer att vara. Därav är en perfekt tajming omöjligt, ingen kan veta när vändningen kommer, ingen. Därför börjar man uppköpen av en aktie när den sjunkit under ett pris, som är aktiens värde minus en säkerhetsmarginal. Som marginal kan man välja 10-20% av dess värde. Om aktien fortsätter att sjunka, får man aktierna ännu billigare. Detta med förutsätter att företaget inte går med förlust, då företagets egentliga värde kan sjunka.

Att köpa i "nedförsbacke" är alltid psykologiskt påfrästande. Det innebär att man ser inköp efter inköp på minus. Aktieköparen kan till slut drabbas av förtvivlan och överge inköpen när de är som förmånligast. Själv kan jag absolut underskriva detta. Jag brukar inte alltid kunna hålla i den hårda disciplinen som krävs. Slutresultatet (ifall aktien vänder och börjar stiga) blir bra men skulle med placeringsstrategin vara ännu bättre.

Själv kommer jag att fortsätta köpa av YIT och Outotec ifall de fortsätter sjunka. Hoppas att kunna psykologiskt hålla i köpen fastän aktien kan fall till rentav löjligt billiga värden. Företagen har definitivt potential. Risken är att man blir tvungen att sitta på dem länge före vändningen kommer. Den som t.ex. köpte Sampo år 2010 för 18 euro, fick vänta i flera år innan aktien "normaliserades". Nu är aktien dubbelt dyrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar